Balinese massage

Wat is een Balinese massage?

Een Balinese massage is een full body, deep tissue massage met olie, waarbij de bloedsomloop, lymfeafvoer en flow van energie in het lichaam gestimuleerd worden. Deze massage is uitgevonden op het Indonesische eiland Bali en is een traditionele, sierlijke massage.

Het doel van de massage is zowel lichaam als geest ontspanning te laten ervaren en tegelijkertijd jouw lichaam te stimuleren zichzelf te ontgiften (ook wel “detoxen” of reinigen genoemd). De massage is een heerlijk moment voor jezelf, om weer terug in je lijf te komen – in het hier en nu.

De techniek van een Balinese massage kan worden toegepast tijdens jouw massage in combinatie met aromatherapie en reiki.

De massage begint met het strekken van het lichaam, om te voelen hoe gespannen het lichaam is. Daarna worden er verschillende massagetechnieken toegepast, zoals kneden, rollen, zachte strijkingen en stevig druk geven op bepaalde drukpunten. Dit gebeurt met een olie. Een Balinese massage hoort niet pijnlijk te zijn, maar je kunt mogelijk wel merken dat de druk op sommige plekken minder prettig is. De druk kan altijd worden aangepast indien je dit wenst. Indien je een gedeelte van het lichaam, zoals bijvoorbeeld het gezicht of de voeten, niet gemasseerd wilt hebben, is dit geen probleem. 

Een Balinese massage werkt in op de bloedsomloop en het lymfestelsel. Het is daarom belangrijk om van te voren uit te sluiten of er sprake is van een aantal aandoeningen, zodat de massage veilig kan verlopen. Dit doen we voor aanvang van de massage tijdens een korte intake. Een Balinese massage is niet geschikt indien je zwanger bent – je kunt dan een zwangerschapsmassage boeken.

Wat voor soort olie wordt er gebruikt?

Tijdens de massage wordt het lichaam gemasseerd met een mooie druivenpitolie. Deze olie verzacht en hydrateert de huid. De huid wordt rijk gevoed met vitamines en mineralen. Deze olie is uiterst geschikt voor een droge of gevoelige huid. De olie kan ook worden verwarmd, voor nog meer ontspanning!

In principe is de olie geurloos, maar indien je dit wenst kan er met behulp van essentiële oliën een heerlijke, persoonlijke geur aan de olie toe worden gevoegd.

Effecten van een Balinese massage

Een Balinese massage heeft veel positieve effecten:

  • Het verbetert de bloedsomloop en de afvoer van lymfevocht. Dit heeft een ontsteking verlagend effect en helpt het lichaam te ontgiften.
  • Het biedt ontspanning. Door de massage kan het stresshormoon cortisol verlaagd worden. Dit vermindert stress, het lichaam komt in een rustigere toestand. 
  • De verlaging van het stresshormoon cortisol kan daarnaast bijdragen aan het verminderen van ontstekingen.
  • Het maakt de spieren soepeler. Dit bevordert niet alleen het herstel na het sporten, maar kan ook helpen bij mensen die last hebben van gewrichts- of spierklachten.
  • De huid kan strakker en zachter worden door het masseren en de gebruikte olie.
  • Het kan daarnaast ook helpen bij het verminderen van slaapproblemenangst en depressie.

  • Bronnen: Metin et al., 2016.; Elder et al., 2017; Moyer et al., 2004; Field et al., 2005; Field, 2014; Garner et al., 2008; Goats, 1994.